miercuri, 6 iunie 2012

O nouă încercare de discreditare a Mitropoliei Basarabiei



Mitropolia Basarabiei a luat act cu regret de materialul „Homosexual în sutană – pedepsit de ÎPS Vladimir, primit cu lauri de ÎPS Petru”, apărut în săptămânalul „Timpul” din 1 iunie 2012 sub semnătura jurnalistului Pavel Păduraru, care nu este credincios al Mitropoliei Basarabiei. Prin acest material, care operează cu insinuări şi falsuri grosolane, se încearcă o discreditare a Mitropoliei Basarabiei. De observat că publicaţia „Timpul”, care a întreţinut o campanie de presă în sprijinul controversatei Legi privind asigurarea egalităţii şi al sintagmei „orientare sexuală” în cuprinsul acesteia, se dedă  în mod repetat atacurilor contra Mitropoliei Basarabiei, întreţinând o atmosferă de ură împotriva ei şi a Întâistătătorului ei.
Mitropolia Basarabiei anunţă că în momentul aderării benevole a parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Rezeni, raionul Ialoveni la Mitropolia Basarabiei şi până în prezent nu a dispus şi nu dispune de nici un fel de probe care să susţină cele vehiculate în articolul respectiv.
Mitropolia Basarabiei aduce la cunoştinţă publică faptul că nici parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Rezeni şi nici preotul ei paroh, Ioan Cotorobai, nu au fost primiţi „cu lauri” şi „cu osanale” în jurisdicţia canonică a Mitropoliei Basarabiei, ci în mod obişnuit, ca şi oricare altă comunitate care a decis, prin voinţa liber exprimată a numeroşilor săi credincioşi, potrivit legislaţiei în vigoare şi dreptului canonic ortodox, să facă parte din Biserica noastră.

Mitropolia Basarabiei face, de asemenea, cunoscut că cercetarea oricărei abateri disciplinare, morale sau doctrinare, reale sau presupuse, a preoţilor, diaconilor, monahilor şi monahiilor ţine de competenţa instanţelor de judecată bisericească ale Mitropoliei Basarabiei şi ale Patriarhiei Române, în care sunt audiate atât partea acuzată, cât şi partea acuzatoare, cu stabilirea posibilităţilor de recurs până la Sfântul Sinod al Patriarhiei Române. În cazul relatat, vădit tendenţios şi cu încălcarea regulilor deontologice, de către jurnalistul Pavel Păduraru, Mitropolia Basarabiei s-a autosesizat şi a demarat deja o anchetă internă care să verifice veridicitatea sau falsul celor susţinute de jurnalist.
Totodată, Mitropolia Basarabiei ţine să sublinieze câteva falsuri evidente, cu care operează publicaţia „Timpul”, şi pe care le respingem ca atare:
1.      Înaltpreasfinţitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor nu a fost hirotonit întru episcop de către Patriarhul Pimen al Moscovei şi al întregii Rusii, din simplul motiv că Sanctitatea Sa nu mai era de mulţi ani în viaţă.
2.      Revenirea ÎPS Petru Păduraru în Patrie nu s-a făcut la invitaţia sau cererea mitropolitului Serapion Fadeev, ci din proprie iniţiativă şi cu aprobarea ierarhului ortodox de Muncaci.
3.      ÎPS Petru Păduraru nu „s-a răzvrătit contra MM” în 1992, ci a fost izgonit din Biserica Ortodoxă Rusă, fapt confirmat de atacurile armate succesive din vara şi toamna anului 1992 asupra reşedinţei episcopilor români din Bălţi şi părăsirea sa de către Patriarhia Moscovei, după ce acesteia i s-a cerut oficial sprijinul şi intervenţia. Aici publicaţia „Timpul”, ca lustruitoare permanentă a imaginii unor reprezentanţi notorii ai intereselor Patriarhiei Ruse cum ar fi, bunăoară, fostul şef al Securităţii, Valeriu Pasat, recidivează şi se înscrie în tabăra detractorilor Mitropoliei Basarabiei şi a Întâistătătorului ei.
4.      Mitropolia Basarabiei nu a fost şi nici nu se află sub controlul vreunui partid politic sau vreunui politician, păstrându-şi neutralitatea politică şi neimplicându-se niciodată în lupta pentru putere din Republica Moldova. Din Mitropolia Basarabiei fac parte credincioşi care sunt liberi să susţină diverse partide politice, potrivit opţiunilor lor libere. „Argumentul” cum că Mitropolia Basarabiei s-ar fi aflat sau s-ar afla sub controlul vreunor forţe politice este preluat din vechiul arsenal al propagandei comuniste românofobe. El a mai fost invocat de fostul ministru comunist al Justiţiei, Ion Morei, în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, cu care publicaţia „Timpul” este, din păcate, la unison.
5.      ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei este ierarh canonic ales de plenitudinea Bisericii noastre locale, cu ulterioara confirmare a Patriarhiei Române, prin Sfântul său Sinod, şi nu a fost „promovat în această funcţie de către liderii PPCD”. Şi acest fals la care recurge premeditat publicaţia „Timpul”, menit să otrăvească opinia publică, vine din acelaşi arsenal al propagandei comuniste şi românofobe.
6.      Un fals, rostit în mod deliberat, reprezintă şi afirmaţia că ÎPS Petru refuză hirotonirea tinerilor cu studii teologice în România. Facem cunoscut faptul că toţi absolvenţii instituţiilor teologice din România care au dorit să slujească în cadrul Mitropoliei Basarabiei, şi au trecut comisia de examinare, şi fost găsiţi vrednici de a oficia servicii religioase conform canoanelor Bisericii, au fost hirotoniţi. Majoritatea clericilor din administraţia Mitropoliei Basarabiei au studiat în instituţiile teologice din România.
7.      ÎPS Mitropolit Petru Păduraru nu „este croitor de meserie”, cu toate că nici una dintre meserii nu este şi nici nu poate fi dezonorantă. Amintim că Însuşi Mântuitorul Hristos, până la vârsta de 30 de ani, ca Dumnezeu întrupat, devenit om, a sfinţit munca fizică muncind ca dulgher, împreună cu Sfântul Iosif, iar Sfântul Apostol Pavel îşi câştiga existenţa făcând corturi (Faptele Apostolilor 18,3).
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu