duminică, 9 septembrie 2012

Republica Moldova între Uniunea EuroAsiatică și România


Reîntors dintr-o delegație recentă din Republica Moldova am citit cu mare interes un material din presa națională despre Gorbaciov și defuncta URSS. După experiența basarabeană am înțeles mai bine jocurile politice antiromânești de la răsărit de Prut. “De sărbătorile naţionale e bine să ne bucurăm, dar fără să ne pierdem capul, totuşi. Pentru că acum 21 de ani URSS nu a dispărut, după cum atestă istoria
contemporană. Imperiul sovietic este bine mersi şi astăzi. Atâta doar că a îmbrăcat o altă formă, susţine cunoscutul comentator politic Petru Bogatu, pe blogul personal. Potrivit lui Bogatu, n-a existat niciodată o catastrofă geopolitică, despre care vorbeşte Vladimir Putin, deplângând decesul Uniunii Sovietice. “Am asistat cu toţii, în schimb, la sfârşitul mileniului trecut, la o uriaşă şi impardonabilă înşelătorie politică”, afirmă comentatorul. Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, Petru Bogatu îl citează pe cunoscutul disident rus Pavel Stroilov, care a copiat arhiva lui Gorbaciov şi care demască poate cea mai mare mistificare a secolului XX. Imperiul răului şi Kominternul, probează Stroilov, au reuşit să supravieţuiască, înscenându-şi propria moarte. “Ca să lămurim lucrurile din capul locului, trebuie să amintim cititorilor că anume Pavel Stroilov i-a livrat lui Vladimir Bukovski informaţiile ce dovedesc implicarea directă a KGB-ului în răsturnarea violentă a lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989 şi legăturile sovietice ale lui Ion Iliescu. De unde, apropo, şi refuzul acestuia din urmă de a aborda problema Basarabiei”, precizează analistul de la Chişinău. “De fapt, arată disidentul rus, Kremlinul punea la cale în anii 1989-1991 crearea Uniunii Socialiste Europene, un plan asupra căruia Mihail Gorbaciov convenise anterior cu François Mitterand. Ei o numeau eufemistic: „Europa, casa noastră comună”, slogan care prin 1990, de altfel, era inscripţionat pe toate gardurile din Chişinău. Liderul sovietic şi preşedintele francez pomeneau adesea în convorbirile lor că Europa de Est trebuie făcută sandvici între Comunitatea Europeană şi Uniunea Sovietică, ca să rămână sub influenţa Kremlinului. Planurile kominterniste ale lui Gorbaciov fuseseră date peste cap de falimentarea rapidă şi intrarea în comă a URSS. Aceasta însă nu şi-a dat obştescul sfârşit, chit că fusese înmormântată de Boris Elţin în văzul întregii lumi. Resuscitarea Uniunii Sovietice s-a făcut, consideră Stroilov şi Bukovski, prin kaghebizarea latentă a noii Rusii. Prin infiltrarea cekiştilor în structurile puterii postsovietice, ceea ce le-a permis să controleze banii, economia, justiţia, presa şi sistemul academic. Ascunse în spatele groparului Elţîn, serviciile secrete au reeditat într-o formulă nouă nu doar Imperiul răului, ci şi Kominternul. Şi acest fapt nu este întâmplător. Comunismul este un cameleon perfect şi neîntrecut. El a existat de-a lungul timpului în mai multe ipostaze: ca doctrină totalitară, ca mişcare internaţională, ca regim politic.”

Am aflat cu surprindere în periplu meu din sudul Basarabiei, în discuțiile informale cu primari și lideri raionali că prin 1988, când au început mișcările de eliberare națională din diverse republici din URSS, acestea erau încurajate de secretarul general PCUS, Mihail Gorbaciov. Mai mult, Fronturile Populare înființate în republici erau construite după același calapod naționalist cu sprijinul lui Gorbaciov și al KGB. Aceste mișcări naționaliste erau văzute reformatoare și sprijinite la cel mai înalt nivel de la Moscova să lupte cu elemnetele retrograde comuniste și închistate în ideologie. Pentru mulți lideri naționaliști sprijiniți de KGB și Gorbaciov era ciudat că aveau girul celor mai înalte autorități centrale de la Kremlin pentru destrămarea URSS. Se pare că destrămare URSS a fost planificată și s-a desfășurat organizată de către Kremlin și KGB. Rusia nu-și mai putea permită să întrețină economic cele 14 republici sovietice. Un plan securistic a permis destrămarea URSS prin sprijinirea Fronturilor Populare, ca apoi să revină astăzi după ce Putin, exponentul serviciilor secrete a ajuns la putere la Moscova, într-o nouă formă Uniunea EuroAsiatică și pe alte fundamente politico-economice. Am observat în Republica Moldova un spațiu public influențat puternic de cultura rusă și controlat de economia Moscovei. Mulți basarabeni văd integrarea în Uniunea EuroAsiatică, alături de Rusia, Belarus, Kazahstan, Ucraina sau Turkmenistan, o posibilă cale de dezvoltare economică, prin șantajul gazelor și petrolului. Șantajul cu Transnistria se pare că prinde bine puterea de la Chișinău în chingiile intereselor rusești. Numai când basarabenii vor înțelege că Transnistria nu mai este parte a Republicii Moldova, ci un factor de control rusesc, numai atunci ar putea exista premisa unirii a ceea ce a rămas din Basarabia cu Țara Mamă, România. Deocamdată după cum am observat elita politico-economică de la Chișinău e controlată de agenturile rusești din cultură, economie și alte domenii. Parlamentarii, miniștrii, directorii generali, ambasadorii din Republica Moldova se simt bine în funcțiile lor plătite gras de statul artificial și nu vor să renunțe la ele pentru a se uni cu România, ca să devină consilieri locali, județeni sau simpli funcționari subordonați administrației de la București. Administrația de la Chișinău e o piedică majoră în unirea Basarabiei cu România. Le convine sprijinul dublat și  de la Moscova și de la București. Pe cursele cu autocarul din Basarabia sau dinspre Chișinău spre Cluj-Napoca am observat că călătorii vizionează nu filme românești sau americane, ci filme rusești care nu sunt titrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu