Trădată de proprii conducători, Basarabia încă mai este dezbinată şi ruptă în bucăţi. Două treimi din teritoriul Basarabiei se află în Ucraina. Teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie indivizibil şi apărat prin orice mijloace de către putere. Din păcate şi în prezent se cedează un teritoriu ce ne aparţine.
Palanca este o localitate centru de comună în Raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. Se află la graniţa cu Ucraina, şi este punctul extrem de la est al Republicii Moldova.
Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, a fost semnat pe data de 30 iunie, 2011. Actul a fost semnat în vederea realizării prevederilor Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece aceasta şi regimul lor de exploatare, din 18 august 1999, la 30 iunie curent.
Această decizie a fost luată ca urmare a şedinţei a 41-a a Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare din 14-15 iunie 2011, în cadrul căreia au fost concretizate şi aprobate locurile de amplasare a semnelor de frontieră în regiunea localităţii Palanca.
Sectorul de autostradă Odesa-Reni, în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta, au fost transmise în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001, din data intrării în vigoare a Protocolului sus menţionat. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietateaUcrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002.
Exploatarea şi întreţinerea autostrăzii, şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina. Republica Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii.
De asemenea, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică la trecerea frontierei de stat. Locuitorii satului Palanca îşi menţin dreptul inalienabil de a folosi fără impedimente cele peste 900 de hectare de teren, amplasate pe teritoriul
Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi. (Sursa: jurnalul.md)
Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi. (Sursa: jurnalul.md)
Localnicii din Palanca sunt nemulţumiţi de decizia luată , şi pentru a-şi arăta nemulţumirea au ieşit la un protest în date de 1 iulie, 2011. Protestatarii spun ca granicerii ucraineni au inceput montarea stalpilor de frontiera si se tem ca drumul va fi izolat de sat, iar oamenii nu vor putea ajunge la terenurile care sunt dupa traseu. Daca pana maine vreun oficial de rang inalt nu va veni in sat, oamenii sustin ca ar putea bloca traseul. (Sursa: inprofunzime.md)
Politicienii când au luat decizia de a ceda teritoriul nu s-au gândit la localnici, nu s-au gândit la cum ar putea proteja drepturile propriilor cetăţeni. Localnicii peste noapte au devenit proprietatea altui stat. Politicienii erau datori faţă de cetăţeni, să se consulte şi să le asculte opiniile.
Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă a participat, pe 2 iulie 2011, la Adunarea Generală a locuitorilor din Palanca, în cadrul căreia a explicat că relaţia Republicii Moldova cu Ucraina a fost blocată.
Potrivit Publika.Md, locuitorii din Palanca şi-au exprimat îngrijorarea că nu vor avea acces la terenurile care se află în apropierea porţiunii de drum transmisă definitiv Ucrainei, în acest sens cerând autorităţilor moldovene garanţii şi explicaţii.
Potrivit Publika.Md, locuitorii din Palanca şi-au exprimat îngrijorarea că nu vor avea acces la terenurile care se află în apropierea porţiunii de drum transmisă definitiv Ucrainei, în acest sens cerând autorităţilor moldovene garanţii şi explicaţii.
„Dialogul a fost unul permanent. Nimeni nu ne poate acuza de netransparenta si de lipsa de informare. Este angajamentul nostru, iar ceea ce a fost semnat nu mai este negociabil. Nu exista alt fel de a proceda”, le-a spus Iurie Leanca locuitorilor satului Palanca.
Ministrul spune ca, incepand cu anul 2009, autoritatile de la Chisinau au efectuat vizite in localitatea Palanca pentru a informa localnicii despre situatie. „De ce am intins-o atat de mult cu demarcarea frontierelor? Pentru ca din luna septembrie 2010 si pana acum am analizat atent cum vom face demarcarea pentru a evita ulterioarele probleme si pentru a crea conditii locuitorilor satului Palanca”, a mentionat Iurie Leanca.
Potrivit ministrului, Kievul intotdeauna a facut presiuni pentru ca Moldova sa finalizeze procedura de transmitere a portiunii de drum, in conformitate cu angajamentul asumat prin Protocolul aditional la Tratatul de frontiera, ratificat in 2001. Oficialii ucraineni au lasat sa se inteleaga ca, daca procedura va fi tergiversata, vor cere persoanelor care traverseaza frontiera sa faca dovada detinerii a 1200 de euro sau echivalentul acestei sume pentru intretinere pe perioada aflarii pe teritoriul ucrainean. „Pe cine va lovi decizia de a prezenta 1200 de euro la frontiera, in cazul in care aceasta decizie ar putea fi una functionala? Sigur ca in moldoveni, pentru ca noi mergem masiv la ei, dar nu ei vin la noi”, a adaugat Iurie Leanca.
”Acordul moldo-ucrainean care vizeaza cedarea de catre Moldova a segmentului de autostrada Odesa-Reni de langa Palanca a fost ratificat cu 10 ani in urma, iar autoritatilor de acum nu le-a ramas decat detaliile tehnice, a declarat Marian Lupu (preşedintele interimar al Republicii Moldova). Intrebat daca va pleca la Palanca pentru a se intalni cu locuitorii satului, care sunt ingrijorati ca nu vor mai putea avea acces la terenurile de dincolo de autostrada, Marian Lupu a declarat ca va merge daca va fi nevoie. (protv.md)
Localnicii nu mai cred în promisiunile false ale politicienilor şi spun că nu ştiu cum îşi vor lucra pământurile. “Ucrainenii o să pună sârmă ghimpată, o să ne ia pământurile şi o să facă bani, iar noi o să murim de foame”, a spus unul dintre localnici.
Potrivit lor, ministrul de Externe, Iurie Leancă, le-a promis că va fi construit un drum special pentru ei, care să le permită accesul spre terenurile agricole indiferent de situaţie. “Leancă şi comanda ne vând pământurile. Cine le-a permis să semneze acest document? De ce nu ne-au întrebat pe noi?”, au menţionat localnicii.
Aceştia au invitat reprezentanţii puterii ca să le rezolve problemele. “Noi am ales conducători de ţară, sau vânzători de ţară? Să vină Filat şi Leancă să ne lămurească ce facem mai departe”, a punctat un locuitor al satului Palanca.
UE şi SUA salută acordul moldo-ucrainean, pentru marii apărători a drepturilor omului nu contează părerea locarnicilor, nu contează că drepturile lor au fost încălcate.
Ambasada SUA în R. Moldova salută Guvernul de la Chişinău pentru finisarea acordului cu Ucraina în vederea soluţionării definitive a demarcării hotarului sectorului autostrăzii Odesa-Reni lângă Palanca. Într-un comunicat de presă al Ambasadei se spune că «această decizie oficială reiterează angajamentul Moldovei de a conlucra cu partenerii regionali şi cei internaţionali pentru soluţionarea problemelor ce ţin de suveranitatea teritorială într-o manieră paşnică şi reciproc avantajoasă».
«Acordul oferă un model pentru cooperarea pe viitor în vederea soluţionării chestiunilor rămase între Moldova şi Ucraina, şi demonstrează dorinţa Moldovei de a promova cooperarea regională şi de a întări securitatea în regiune», se mai spune în comunicat.
La rândul său, UE opineaza ca semnarea acordului intre R. Moldova si Ucraina in legatura cu un teren disputat de la granita, din satul Palanca, pe unde trece soseaua Odesa-Reni, va da un impuls relatiilor dintre cele doua tari si va consolida stabilitatea regionala in vecinatatea Uniunii Europene. Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, si comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, saluta, intr-un comunicat, semnarea acordului intre Ucraina si Republica Moldova cu privire la demarcarea hotarului pe sectorul de autostrada Odessa-Reni, langa Palanca. “Semnarea acordului va da un impuls relatiilor dintre Ucraina si Republica Moldova si va consolida stabilitatea regionala in imediata vecinatate a Uniunii Europene”, se arata in declaratia oficialilor europen. Cei doi oficiali europeni asigura ca Uniunea Europeana va depune toate eforturile pentru a facilita procesul de demarcare a frontierei. Si Ambasada SUA la Chisinau saluta decizia Guvernului R. Moldova de a semna acordul cu Ucraina, apreciind ca acesta “reitereaza angajamentul Moldovei de a conlucra cu partenerii regionali si cei internationali pentru solutionarea problemelor ce tin de suveranitatea teritoriala intr-o maniera pasnica si reciproc avantajoasa”, potrivit Unimedia.md.
Încă o data asistăm la o înfrângere ruşinoasă a diplomaţiei Republicii Moldova şi la o încercare de a face pe plac UE şi SUA chiar dacă asta înseamna de a călca peste proprii cetăţeni. Avem tot dreptul să cerem teritoriile Basarabiei de la ucraieneni, din păcate politica externă a Republicii Moldova nu e în folosul statului şi nu tine cont de interesele sale.
Cătălina Cornea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu