luni, 18 iulie 2011

Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei



Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei
Un nou altar al Mitropoliei Basarabiei

La 16 iulie, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de sfinţire şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Hagi Curda (Camâşovca), raionul Ismail, regiunea Odesa (preot paroh Anatol Cristea).

După înconjurarea tradiţională a sfântului locaş cu sfintele moaşte şi aşezarea lor în piciorul sfintei mese, ungerea pereţilor cu Sfântul Mir şi stropirea lor cu agheazmă, soborul de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a oficiat prima Sfântă Liturghie.
Cu ocazia acestui eveniment, pentru Mitropolia Basarabiei şi pentru fiii săi duhovniceşti din Hagi Curda, Înaltpreasfinţitul Petru a adresat un mesaj, care a fost citit de PC preot Iulian Budescu, consilier mitropolitan.
După sfânta slujbă, soborul de preoţi au oficiat un Te-Deum pentru ajutorul primit la ridicarea sfântului locaş şi pentru sănătatea tuturor ostenitorilor care au contribuit la înălţarea bisericii din Hagi Gurda.
Conform tradiţiei, persoanele care se remarcă la construcţia unui sfânt locaş sunt decorate de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu distincţii bisericeşti. Astfel prima distincţie a fost acordată dlui Vasile Iordăchescu. Domnia sa pentru merite deosebite faţă de Mitropolia Basarabiei a fost gratificat cu cea mai înaltă distincţie „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”. Înaltpreasfinţitul Petru înainte de a-i înmâna decoraţia a subliniat contribuţia decisivă a domnului Iordăchescu la înălţarea sfântului locaş. „Cu multă bucurie înmânăm această distincţie domnului Iordăchescu, care mai bine de 15 ani este epitropul comunităţii de aici şi tot timpul am admirat curajul şi hotărârea domniei sale de construi o biserică pentru consăteni. Cunoaştem multele obstacole pe care i-a fost dat să le treacă. Nu i-a fost uşor. Dar a reuşit. Avem încă un exemplu elocvent că atunci când decidem să facem ceva pentru Dumnezeu şi urmăm această hotărâre cu toată tăria făpturii noastre, El ne ajută să înfruntăm toate greutăţile. Dumnezeu ajută pe cei care îşi pun nădejdea în El. Dl Iordăchesci şi-a pus nădejdea în Dumnezeu şi cu toate că a avut multe piedici şi multe suferinţe n-a disperat niciodată. Şi astăzi ne bucurăm, cu toţii, de această frumoasă biserică, înălţată, în primul rând, cu insistenţa acestui vrednic creştin al Bisericii Neamului. Îi dorim dlui Iordăchescu sănătate şi putere de a face şi alte fapte bune spre slava Bisericii lui Hristos. Vrednic este !”, a exclamat Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru. Cu aceiaşi distincţie a fost decorat şi dl Nicolae Popa, secretarul general al Consiliului Mondial al Românilor, cu sediul în Los Angeles (SUA), unul dintre ctitorii bisericii din Hagi Curda.
Înaltpreasfinţitul Petru a adus în dar pentru comunitatea din Hagi Curda şi un set de carte bisericească.
Alte daruri pentru biserica nou sfinţită au adus: o familie din sat care locuieşte la Chişinău, care a păstrat, mai mulţi ani, o icoană cu chipul Mântuitorului salvată, din biserica din sat în timpul demolării ei în 1979, au decis să o înapoieze bisericii în ziua sfinţirii; o familie din Bucureşti a donat o icoană cu chipul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă”; dl Vasile Tăreţanu, preşedintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” şi Preşedintele Fundaţiei Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuţi a adus în dar din partea românilor bucovineni un set de carte istorică; o doamnă din Orhei a donat o icoană cu chipul Maicii Domnului ş.a.
Printre cei care au vorbit, referindu-se la eveniment, menţionând pe cei care au contribuit la construcţia bisericii, apreciind şi meritele Dlui Vasile Iordăchescu au fost: dl Nicolae Popa, dl senator Viorel Badea, dl Petru Grozavu, preşedintele Societăţii „Dunărea şi Marea”, ci sediul la Chişinău, dl Mihail Dreglea, primarul satului Hagi Curda ş. a.
Sărbătoarea a continuat cu o agapă frăţească pregătită şi oferită cu dragoste de către gospodinele din Hagi Curda.

Ridicare unei biserici este un lucru bineplăcut lui Dumnezeu
 Mesajul IPS Mitropolit şi Exarh Petru cu ocazia sfinţirii bisericii din s. Hagi Curda, raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina
 „Onorate oficialităţi centrale şi locale,
Dreptmăritori creştini,
Mulţumim Bunului Dumnezeu, Cel slăvit în Treime, că ne-a învrednicit, astăzi, să fim părtaşi la această mare sărbătoare pentru tot sufletul ortodox de aici.
Este ziua pe care a rânduit-o Domnul să săvârşim sfinţirea acestui sfânt locaş, unde va fi El slăvit şi i se va aduce închinare în veci. După ani de trudă, de jertfă multă, această biserică împodobită frumos a primit, astăzi, harul Duhului Sfânt. Dumnezeu a revărsat harul Său peste acest sfânt locaş şi peste sufletele noastre. Această starea de mulţumire interioară a fiecăruia dintre noi, este răspunsul sufletului nostru la întâlnirea cu harul lui Dumnezeu.
 În piciorul sfintei mese din altar s-au aşezat sfintele moaşte, pereţii au fost unşi cu Sfântul Mir şi au fost stropiţi cu agheasmă. Procesiunea în jurul bisericii reprezintă luarea cu asalt a locului care până atunci a fost lipsit de sfinţenie. Crucea, de pe sfântul lăcaş, este steagul creştinătăţii, sub care mergem spre ţinta noastră finală, viaţa veşnică. Ea poartă în Ea puterea Învierii, la care suntem chemaţi toţii. Astfel, fiecare biserică ne invită şi ne duce la sfinţenie, la o viaţă cu Dumnezeu.
 Forma lăcaşului de închinare, împodobirea lui anunţă slava lui Dumnezeu şi slăveşte Învierea Sa. Din materiale stricăcioase ale lumii acesteia: piatra, cărămidă, lemn, metal, culoare şi alte elemente, zidim casă pe care o consacrăm lui Dumnezeu, Care pretutindeni este şi pe toate le împlineşte, Creatorul şi Ziditorul tuturor. Până la  sfinţire îi dăruim Lui ceea ce Îi aparţine în realitate, exprimăm prin faptă ceea ce spunem prin cuvinte, în timpul săvârşirii Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, când ne referim la Darurile Euharistice: „Ale Tale dintru ale Tale, Ţie Ţi-aducem de toate şi pentru toate”. După sfinţire sfântul locaş este darul lui Dumnezeu pentru noi, este locul unde ne întâlnim cu El.
 Lăcaşul de închinare, aşa cum la numit Patriarhul Iacob (Facere 28 ,17), este „casa lui Dumnezeu” şi „ poarta cerului”. Este locul de rugăciune, locul unde găsim pe Dumnezeu. Cel pe care nu-L cuprinde universul întreg, binevoieşte să locuiască aici, în sfânta biserică. Astfel, din această zi, fiecare dintre dumneavoastră va veni aici, în casa Lui, să-L întâlnească pe Dumnezeu, să-I spună necazul, să-I mărturisească bucuria, va sta de vorbă cu El, primind sfânta binecuvântare, întărire, ajutor şi putere ca să treacă fără primejdii marea învolburată a acestei vieţi. Biserica este corabia mântuirii care ne duce spre veşnicie. În corabia Mântuitorului orice suflet zbuciumat î-şi găseşte liniştea. De aceasta ne asigură El, când spune: „Veniţi-ţi la Mine, toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi”. Şi tot El ne îndeamnă: „Învăţaţi-vă de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihna sufletelor voastre” (Matei 11,29) Liniştea sufletului o putem găsi doar în sfânta biserică.
 Fraţilor,
Omul pentru a trăi biologic are nevoie  de două elemente esenţiale: aer şi hrană. Şi în cele duhovniceşti este la fel: respiraţia sufletului este rugăciunea, iar hrana lui este Sfânta Împărtăşanie pe care o primim în sfânta biserică şi Cuvântul lui Dumnezeu. „Nu numai cu pâine va trăi omul ci cu orice cuvânt ce iese din gura lui Dumnezeu”, spune Mântuitorul în timpul ispitirii pe muntele Carantaniei.
Înţelesul teologic al bisericii şi a jertfelnicului din ea este mărturia Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi a biruinţei Lui asupra morţii, dezlegarea blestemului celui vechi şi chemarea oamenilor la o viaţă nouă, de a deveni fii ai lui Dumnezeu. Biserica, prin stilul său diferit de cel al clădirilor comune, înfăţişează lumea înnoită în Hristos prin Înviere, reprezintă Ierusalimul cel ceresc coborât din cer spre a ne invita spre Lumina lui Hristos care biruie întunericul morţii.
 Binecredincioşi creştini,
Mulţumim tuturor celor, care în diferite moduri, au contribuit la zidirea acestei biserici. Dumnezeu să vă răsplătească darul şi osteneala. Biserica face pomenire veşnică celor care au contribuit la înălţarea sfintelor lăcaşe, a celor care au dăruit din multul sau puţinul lor, a celor care în orice fel s-au ostenit pentru ridicare unei biserici. Cei care au făcut un lucru bineplăcut lui Dumnezeu, plată mare vor lua în ceruri. Ca recunoştinţă adusă acestora, Biserica se roagă pentru ei nu numai în slujba de sfinţire ci îi pomeneşte şi la fiecare Dumnezeiască Liturghie, rugând pe Bunul Dumnezeu, să-i pomenească în Împărăţia Sa. Ctitorii de biserici nu sunt uitaţi şi fapta lor nu este trecută cu vederea. Ei sunt cei care au răspuns îndemnului lui Dumnezeu de a face ceva pentru El. Toţi sunt invitaţi să devină ctitori, dar nu toţi răspund acestei chemări. Este mare fericire să te numeri printre cei care au contribuit la ridicarea unui locaş de cult închinat lui Dumnezeu.
 Fraţi creştini,
Acest sfânt locaş se află într-un spaţiu ecleziastic unde convieţuiesc fraţi în Hristos care aparţin diferitor neamuri. Nădăjduim şi rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această biserică să constituie o punte de comunicare, de apropiere şi de înţelegere între diferite etnii care mărturisesc pe acelaşi Hristos, Biruitorul morţii şi al iadului. Fraţii ortodocşi sunt chemaşi la conlucrare şi comuniune, ostenind, cu timp şi fără timp, la răspândirea Evangheliei Mântuitorului, ajutând tot sufletul să-L găsească pe Hristos. Neînţelegerea şi dezbinarea vin de la cel rău. Dragostea, buna înţelegere şi împreuna lucrare vin de la Dumnezeu. Fiii Luminii sunt chemaţi să răspândească Lumina lui Dumnezeu. Să ne străduim ca fiecare dintre noi, indiferent din ce neam ne tragem, să devenim adevărate făclii ale lui Hristos.
Aşa să ne ajute Dumnezeu”.
În ajun, pe 15 iulie, în drum spre Hagi Curda, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a vizitat şantierul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Găvănoasa, rn. Cahul.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu