Unirea Basarabiei cu România, un subiect din ce în ce mai fierbinte. De fiecare dată când e adus în discuţie apar nenumărate păreri, dar care se rezumă la pro şi contra. Există susţinători şi opozanţi ai unirii în ambele state româneşti, iar naţionaliştii luptă zi de zi pentru realizarea acestui scop.
Deşi sunt mulţi cei care se opun reîntregirii României, ca naţionalist nu am în minte decât cuvintele lui Petre Ţuţea: „Basarabia e pământ românesc, e pământul lui Ştefan cel Mare. Dacă-mi scoateţi ochii, nu spun că Basarabia e rusească”. Pentru Basarabia au murit mii de stramoşi de ai noştrii în nenumărate războaie, chiar în familia mea am pe cineva care a murit pe front apărând pământul românesc dintre Prut şi Nistru de hoardele bolşevice. Cum România nu ar fi completă fară Ardeal, fara Oltenia, fara Maramureş, fara Banat sau fara Bucureşti, tot aşa ţara noastra nu este completă fara partea de est a Moldovei. Ca români să nu dorim unirea cu Basarabia e ca şi cum am fi de acord sa le dam ungurilor Transilvania.
Acum să vedem şi cu ce argumente vin opozanţii unirii, pe care îi putem împărţi în doua categorii: cei din România şi cei din Republica Moldova. Prima dată să vedem ce spun cei din România.
Unul din motivele pentru care unii nu vor unirea cu Basarabia e faptul ca mulţi români din accea provincie se consideră moldoveni, nu români. Acesta e rezultatul a 45 de ani de propagandă comunistă şi deznaţionalizare. Dar anti-unioniştii nu ţin cont de faptul că tinerii basarabeni au început sa-şi dea seama de adevărata lor identitate. Faptul că activitatea naţionalistă e din ce în ce mai intensă e un semn că viitorul Basarabiei nu poate fi decât românesc. Ca un mic exemplu, la marşul din 27 martie, naţionaliştii au fost peste 300 (dintre care maxim 50 erau veniţi din România), în timp ce „moldoveniştii” au fost doar câtevă zeci, dintre care unii nici nu ştiau ce reprezintă steagurile pe care le fluturau. Nu vreau să demonstrez cu asta că ar fi mai mulţi români acolo care doresc unirea decât cei care nu o doresc, dar cert este că pe măsură ce trece timpul adevărul devine cunoscut câtor mai mulţi basarabeni, iar unioniştii vor fi din ce în ce mai numeroşi.
Cel mai puternic argument pe care îl aduc cei ce se opun reîntregirii României e faptul că din punct de vedere economic România nu-şi permite să se unească cu un stat aşa sărac ca Republica Moldova. Nu sunt economist dar Republica Moldova nu e tocmai o ţară deşertică din Africa. Are potenţial, mai ales în agricultură, aşa cum are şi România, doar ca acest potenţial nu e valorificat. De asemenea, unirea nu trebuie să se facă sub forma unui stat centralizat de la bun început, ci se poate face sub formă de federaţie. În orice caz există soluţii ca economia să nu constituie o piedică, ba chiar unirea ar putea duce la o creştere economică dacă vom veni cu o strategie bună. Japonezii cum pot avea o economie aşa puternică când n-au resurse naturale? Noi nu avem mentalitatea lor, dar hai să ne formăm una chiar mai buna. Avem datoria să încercăm.
Până la urmă toate argumentele împotriva unirii sunt nimic pe lângă sângele vărsat de înaintaşii noştrii pe pământul Basarabiei. Pentru ce au murit ei, ca noi astăzi să căutăm scuze pentru a ne opune reîntregirii naţionale? Mulţi români poate au bunici sau strabunici ucişi de ruşi în război. Ei au murit degeaba sau pentru apărarea României Mari, pe care azi unii nu şi-o mai doresc?
Acum să trecem şi la anti-unioniştii din Republica Moldova. Aceştia sunt rezultatul propagandei comuniste, a dezinformării, a deznaţionalizării şi a teoriei staliniste a „moldovenismului”. Pe deasupra putem spune că oamenii respectivi nici nu gândesc singuri ci preferă să lase pe alţii să gândească pentru ei. Ca vârf de lance al acestor ignoranţi îndoctrinaţi vin nişte organizaţii pseudo-naţionaliste „moldoveniste” care urăsc tot ce este românesc dar sunt pro-Rusia. Acestea nu sunt de fapt decât o diversiune comunistă, iar membrii lor împreună nu depăşesc câteva zeci. Astfel de oameni îşi însuşesc falsa identitate de „moldoveni” şi se opun unirii pe motiv că ei ar fi alt popor. De ce nu poate exista un popor moldovenesc nici nu are rost să scriu, mă aştept ca toţi cei care citesc acest articol să aibă IQ-ul peste 50.
Concluzia la care am ajuns e simplă, ca naţionalişti de pe ambele maluri ale Prutului avem datoria de a lupta pentru cea ce au luptat şi strămoşii noştrii, pentru unire, pentru România Mare. Daca există obstacole sociale, politice, economice, spirituale, etc care împiedică unirea, atunci nu avem de ales decât să le înlăturăm
Autor: Gheorghe Haiduc-ND Cluj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu