miercuri, 9 martie 2011

Un chişinăuian a dat în judecată Oficiul Stării Civile pentru că a refuzat să indice naţionalitatea „român“ în certificatul de naştere al copilului său

Ghenadie Rusu este dispus să-şi caute dreptate chiar şi la CEDO

Ghenadie Rusu este dispus să-şi caute dreptate chiar şi la CEDO

La 27 ianuarie 2011, Ghenadie Rusu s-a adresat la Oficiul Stării Civile din sectorul Ciocana al Capitalei ca să-i fie eliberat certificat de naştere fiului său Dragoş Rusu, născut la 17 ianuarie. „Când funcţionara ne-a cerut informaţii despre naţionalitatea părinţilor, am solicitat ca la această rubrică să fie indicat „român". Am fost refuzaţi motivându-ni-se că nu avem acte ce ar dovedi apartenenţa noastră la această etnie", a spus Ghenadie Rusu.
Fiind nemulţumită de refuzul primit, familia Rusu a depus o plângere la Ministerul Justiţiei, în subordinea căruia se află Oficiile de Stare Civilă, solicitând să li se explice care este procedura de schimbare a naţionalităţii.

Legea este restrictivă

În răspunsul său, Ministerul Justiţiei a făcut referinţă la prevederile articolului 68 din Legea privind actele de stare civilă, care stipulează că „nu se admite rectificarea naţionalităţii părinţilor în actele de naştere ale copiilor, dacă în actele părinţilor nu se atestă informaţia privind naţionalitatea la care pretinde solicitantul".

„În perioada sovietică, populaţia Republicii Moldova a fost înregistrată în acte ca fiind de etnie «moldovenească». Angajaţii Oficiului Stării Civile solicitându-le să demonstreze că au fost înregistraţi în calitate de etnici români, i-au impus să suporte o povară disproporţionată, având în vedere realităţile istorice ale Republicii Moldova", a spus Vlad Gribincea, reprezentant al Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului".
Anul trecut, CEDO i-a dat câştig de cauză chişinăuianului Mihai Ciubotaru care a fost refuzat de autorităţile moldoveneşti să fie numit român în actele de identitate. Curtea Europeană a invocat violarea articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) pentru că autorităţile au refuzat să înregistreze etnia sa română în actele de identitate.

Proiect de lege respins

Anul acesta, deputaţii au respins un proiect de lege potrivit căruia părinţii să poată alege naţionalitatea copiilor. Documentul contestat de comunişti a fost remis comisiei de specialitate pentru reexaminare.

sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu